روزنامه «گاردین» در مطلبی به «درسهای انتخابات 2016 ایران»، به بررسی انتخابات هفتم اسفند مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری پرداخت.
در این مطلب درباره درس اول ادعا شده است که «اختلاف و دوگانگی اولیه، اکنون بین حامیان و مخالفان توافق هستهای است».
گاردین همچنین با تقسیم کردن گروههای سیاسی در ایران از منظر موافقان و مخالفان برجام مدعی شد: «اجرای این توافق(برجام) هم از منظر محدود کردن برنامه هستهای ایران و هم برداشتن تحریمهای سازمان ملل، اتحادیه اروپا و بخش اعظم تحریمهای آمریکا تا 9 سال آینده به طول خواهد انجامید بنابراین این موضوع به شکل دادن و ترسیم سیاست ایران ادامه خواهد داد».
از نظر این رسانه انگلیسی «درس دوم» انتخابات امسال در ایران این است: «سیاست در ایران را دیگر نمیتوان به "اصلاح طلبان" در برابر "تندروها" تقلیل داد.
به گفته گاردین، انتخابات ایران نشان داد که تقسیمبندیهای پیشین تحلیلگران و کارشناسان درباره سیاست در ایران دیگر جواب نمیدهد.
این روزنامه غربی در بخش دیگری از گزارش خود درباره انتخابات، از حسن روحانی رئیسجمهور ایران یاد کرده و نوشته است :«حسن روحانی یک سیاستمدار توانمند است اگرچه او اصلاح طلب نیست».
گاردین همچنین درس دیگری درباره انتخابات ایران اینطور نوشته است :«تغییر به تدریج و به صورت قطرهای در حال چکیدن است».
این روزنامه افزود: «ایران کشوری بزرگ است و در مجموع از عراق، ترکیه و سوریه بزرگتر است و در هر انتخاباتی مجموعه پیچیدهای از مولفههای منطقهای، قبیلهای و محلی در آن اثرگذار است. رایدهندگان دلایلی بسیاری برای رای دادن دارند اما بزرگترین موضوع در بسیاری از کشورها، اقتصاد است».